Ο πρώην εργοδότης του Γερουλάνου που κυβερνάει την Ελλάδα


Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα θα ήταν αδιανόητο μια εταιρεία συμβούλων να συνδέεται τόσο ανοιχτά με υπουργούς μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Στην Ελλάδα όμως των διεφθαρμένων πολιτικών, της οικογενειοκρατίας και της αναποτελεσματικής κομματοκρατίας όλα γίνονται.
Ο λόγος για την Έγκον Ζέντερ, μια ελβετική εταιρεία «κυνηγών κεφαλών» (δηλαδή μεγαλοστελεχών) που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τον Κύπριο Ανδρέα Γαβριηλίδη και η οποία ανεβάζει και κατεβάζει διοικήσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ελέγχοντας τις πιο κερδοφόρες ΔΕΚΟ της χώρας όπως ο ΟΠΑΠ. Το πιο μεγάλο ερωτηματικό είναι, ότι ο πανίσχυρος υπουργός πολιτισμού και προστατευόμενος του Γιώργου Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος, όχι μόνο έχει υπάρξει υπάλληλος της Έγκον Ζέντερ, αλλά έχει προσλάβει τον πρώην εργοδότη του Ανδρέα Γαβριηλίδη για να διοικεί από το παρασκήνιο τις ΔΕΚΟ που έχει στην ευθύνη του το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι τέτοιες οι σχέσεις εξάρτησης Έγκον - Γερουλάνου, ώστε η Έγκον να θεωρεί ακόμα υπάλληλό της τον υπουργό πολιτισμού. Μάλιστα ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής Ν Μουρκογιάννης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή (31/10/10) ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, λέγοντας το εξής καταπληκτικό: «Η αλήθεια είναι η πρόταση για την Λυρική δεν ήρθε ακριβώς από τη κυβέρνηση, ήρθε από τον Έγκον Ζέντερ, ο οποίος μια μέρα που τρώγαμε μαζί, μου είπε: Ο υπουργός που πάει να κλείσει τη λυρική σκηνή είναι ένας πρώην υπάλληλός μου και να μην τολμήσει να το κάνει"΄... Λίγες μέρες μετά με πήρε ο Παύλος Γερουλάνος...» Όλα αυτά έγιναν στην Ελλάδα του 2010, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου, με τον κύριο Γερουλάνο υπουργό πολιτισμού, προσπαθούσε να σώσει την Ελλάδα από τη χρεωκοπία... Σημασία έχει ότι στην Ελλάδα της κυβέρνησης Παπανδρέου-Γερουλάνου, μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων διαχειρίζεται εν λευκώ την περιουσία των φορολογουμένων.
Η Έγκον Ζέντερ πάντως έχει παγκοσμίως συνδεθεί με οσμή σκανδάλων, σε χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Συγκεκριμένα η Έγκον έχει δει αρκετές φορές το όνομά της να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων ανά τον κόσμο, αφού τα στελέχη που κατά καιρούς έχει προτείνει στους διάσημους πελάτες της (από τράπεζες μέχρι κυβερνήσεις), έχουν συχνά λερωμένα τα χέρια τους.
Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο που αφορά την Egon ξέσπασε τον περασμένο Μάιο στην Αυστραλία με αφορμή τον διορισμό στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας δορυφορικού δικτύου NBN, του Mike Quigley, ένας διορισμός που προτάθηκε από την Έγκον Ζέντερ. Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν αποκαλύφτηκε πως ο Mike Quigley είχε εμπλακεί σε υπόθεση χρηματισμού κυβερνητικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ, την περίοδο 2001-2006, όταν εργάζονταν ως ανώτατο στέλεχος στην Alcatel Lucent η οποία είχε συνάψει παράνομα συμβόλαια με την τότε αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και τις κυβερνήσεις άλλων κρατών με δωροδοκίες στελεχών. Για τα συμβόλαια αυτά επεβλήθη στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 137 εκατομμυρίων δολαρίων . Η αυστραλιανή αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την επιλογή του Quigley και τον διορισμό του το 2009 και εκφράζει απορίες για το πώς κρίθηκε ως επικρατέστερος υποψήφιος από την Egon ένα πρόσωπο, για το οποίο υπάρχουν έστω και υποψίες για συμμετοχή του σε κυβερνητικούς χρηματισμούς. Η Έγκον ωστόσο ισχυρίζεται πως ακολούθησε την «κανονική διαδικασία» στην επιλογή του και πως δεν ήταν ενήμερη για το σκάνδαλο στις ΗΠΑ. Μάλιστα ο γερουσιαστής Stephen Conroy και υπουργός τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας δήλωσε ειρωνικά «Δεν του ζήτησα και πιστοποιητικό γεννήσεως!» . Ωστόσο ο ίδιος ο Quigley έχει επίσημα ζητήσει συγνώμη για τις ανακριβείς εκθέσεις που έκανε όταν εργάζονταν στην Alcatel Lucent ενώ παραδέχτηκε ότι ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τα συμβόλαια με την Costa Rica μία από τις χώρες που αποδείχτηκε πως εμπλέκονταν στο σκάνδαλο των δωροδοκιών κυβερνητικών στελεχών από την Alcatel Lucent.
Η Έγκον Ζέντερ όμως εμπλέκεται και σε δύο σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στον Καναδά. Το πρώτο αφορά την υπόθεση της δημιουργίας του e-Health ενός ηλεκτρονικού αρχείου για το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του καναδικού τύπου, η Έγκον ανέλαβε το 2009 να προτείνει 15 executives που θα στελέχωναν το e-Health και η αμοιβή της άγγιξε το ποσό του 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Έγκον χρέωσε από 72 000 δολάρια μέχρι και 86 000 δολάρια για κάθε στέλεχος που πρότεινε και απαιτούσε να πληρωθεί ακόμα και αν δεν γίνονταν τελικά η πρόσληψη. Μάλιστα η Έγκον κατέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας 249 000 δολάρια που ισχυρίζεται ότι της οφείλει η καναδική κυβέρνηση, αφού πληρώθηκε μόνο 845 000 δολάρια για τις υπηρεσίες της, καθώς τελικά προσελήφθησαν μόνο πέντε στελέχη. Τα ποσά φάνηκαν να... ζαλίζουν τους καναδούς φορολογούμενους που απόρησαν για τις υψηλές αμοιβές στελεχών σε έναν οργανισμό που αναμένεται να λειτουργήσει το 2015.
Το δεύτερο σκάνδαλο στον Καναδά ξέσπασε το 2004 και αφορά την εταιρεία παροχής ενέργειας Hydro One. Μάλιστα το σκάνδαλο πήρε και πολιτικές διαστάσεις προκαλώντας μεγάλη κόντρα μεταξύ νέο δημοκρατικών και φιλελευθέρων για το κατά πόσο υπήρχαν ποινικές ευθύνες στην σύναψη συμβολαίων της εταιρείας Hydro One συνολικού ύψους 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία εμπλέκονταν τέσσερεις επιφανείς συνεργάτες του συντηρητικού κόμματος. Τα συμβόλαια δόθηκαν στη δημοσιότητα με την χρήση νόμου για τη διαφάνεια και την ελεύθερη κυκλοφορία πληροφοριών και αποκάλυψαν στο σκάνδαλο εμπλέκονταν ο Tom Long που εργάζεται στην Έγκον και ήταν επικεφαλής της στρατηγικής του συντηρητικού κόμματος, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε περισσότερα από 80 000 δολάρια για να προτείνει στην θέση του αντιπροέδρου της εταιρείας Ηydro One την Debbie Hutton.

 ΠΗΓΗ: http://www.iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου